+36 (70) 611-5343 info@ugranijo.hu

Ha a májusi őszinteségi rohamunkat a tandemugrásról már túlélted, és még nem tántorítottunk el, akkor még egy kicsit pendítenénk hasonló húrokat. Ha kíváncsi vagy a balesetekről szóló cikkünkre ITT éred el, ha pedig belenéznél, hogy mennyi dolognak kell legalább(!) stimmelnie minden ugrásnál ITT olvashatsz róla. Ebben a cikkben az időjárás veszélyeit járjuk körbe.

(Ha viszont arról olvasnál mennyire király dolog a tandemugrás, akkor viszont olvasd bármelyik másik eddigi cikkünk a már említett kettőn kívül. 🙂 )

Ilyen, amikor pillanatok alatt bármilyenné is lehet az időjárás

Ilyen, amikor pillanatok alatt bármilyenné is lehet az időjárás

Tavaszi szél ….

A felszíni szelek mérése kötelező, ezt mindig a landolási zóna közelében kell megtenni. Ez már előrevetítheti a fenti viszonyokat. A pilótának már csak a saját repülése okán is tisztában kell lennie az időjárással, ha potyognak a helikopter fenekéből az emberek odafenn, ha nem. Az ernyők teljesítményét közepes hőmérséklet, átlagos páratartalom mellett, és tengerszinten határozzák meg. A magasság, a hőmérséklet és a páratartalom mind olyan tényező, ami befolyásolja a levegő sűrűségét. Ha pedig más a levegő sűrűsége, több dolog is változhat: gyorsabb előrefelé mozgás, gyorsabb ereszkedés, nagyobb erőhatások ernyőnyitáskor. Ettől nem lesz veszélyes az ugrás, csak ezekhez igazodik majd a tandempárod, és kicsit máshogy irányít, kicsit máskor nyitja majd az ernyőt.

Szél, szél fújdogálja…

Az időjárási frontok általában több figyelmeztető jellel érkeznek. Egyes felhőrétegek oszlopban felsorakoznak a távolban, hadra készülve, ezeknél könnyű a döntés az ugrásról. Máskor viszont igen hirtelen változhat nagyon sokat az idő, amiből a földön még semmit sem lehetett sejteni. Különösen veszélyesek a csendes, forró napok, amikor szempillantás alatt kerekedhet mégis egy kiadós zivatar az égen.

Az amerikai útmutató külön bekezdést szentel az anticiklonok miatt létrejövő tornádóknak és a porördögöknek, a Kárpát-medencében ilyesmitől szerencsére nem kell tartani.

Ahogy korábban is írtuk már, nem megyünk fel mindenáron, és nem ugrunk mindenképp. Létezik az az időjárás (szerencsére ritka), amikor már lentről látszik, hogy nem biztonságos ugrani. A tandempárod pedig még az ugrás előtt egy perccel is dönthet úgy, hogy fenn nem olyan az idő, mint odalentről várta, feltűnt a távolban egy fehér vitorla egy gyorsan mozgó viharfelhő. És kockázatos ugrást nem fog megkísérelni. (Természetesen neked ebből károd nem származik)

… Eső, eső veregeti

Azt gondolnád az eső veszélyes, és nem lehet ilyenkor ugrani, pedig lehet. Csak nem érdemes. Ha nincs komoly vihar, szeles eső, és villámlás magasabb felhőrétegekből hullik a víz, akkor kicsi marad az esély bármilyen komplikációra. DE. Ez az egyetlen verziója az ugrásnak amit nehéz élvezni, mert az arcod igencsak megbizsergetik a szabadesés sebességével utolért esőcseppek. Ezt megelőzendő az ugrás nagy részét háttal tennéd meg, ami enyhén szólva sem az igazi. Maradj a száraz időnél.

Süss fel nap, ….

A tiszta idő azért is szerencsés, mert már a helikopteres utazás is ízelítőt ad a látványból. Jó időjárási viszonyok mellett 4000 méteres magasságból látni lehet a Kínai nagy falat a Tihanyi félszigetet és a Balaton legnagyobb részét.

Ejtőernyők a Balaton felett

Ejtőernyők a Balaton felett

Mindig a vészhelyzetre készülünk, minden gondtalan ugrásnak örülünk

Az időjárásra készülés is olyan, mint más biztonsági intézkedés, túlaggódásnak tűnhet, macerásnak. Viszont sosem arra kell figyelni, hogy mi baj történhet, ha minden jól megy (olyankor általában pont semmi ). Hanem az a fő feladat, hogy a veszélyforrásokat feltárjuk és reagáljunk rá. Nem az a lényeg, hogy 50 széllökésből 48 csak megdob egy kicsit, ezért nem is legyintünk rá, hanem hogy a maradék két esetben mihez kezdünk. Amikor például ernyőnyitás közben, vagy rögtön ugrás után lök rajtunk a levegő, akkor  lesz igazán hasznos, hogy már 48-szor figyeltünk „feleslegesen”, mert nincs feliratozva az égen, hogy melyik alkalom lesz ez a kettő.

Bettina a tandemugrás után

Bettina a tandemugrás után

A jó idő és a biztonság mellett a lényeg továbbra is az, hogy ugrani iszonyatosan jó.