+36 (70) 611-5343 info@ugranijo.hu

Ha túl vagy már életed első (második, harmadik…) tandemugrásán és úgy érzed, nem tudsz többé ugrás nélkül élni, sőt, szintet lépnél, akkor ez a cikk éppen neked szól.

Sokan gondolják úgy, hogy az ejtőernyőzés elsajátításához évek hosszú munkája és rengeteg tanfolyam elvégzése kell. Ez azonban nem teljesen van így – nem kell sokat várnod arra, hogy vizsgázott ejtőernyős legyél.

Ebben a cikkben kicsit elkanyarodunk a tandemugrástól és megnézzük, milyen is az AFF, vagyis a gyorsított szabadeső oktatás.

Az AFF-ről röviden

Az AFF egy több lépcsős tanfolyam, ahol a szinteket a saját ütemedben teljesítheted. Ha nagyon ügyes vagy, elvileg 4-5 napon belül vizsgázott ugró lehetsz, de ez azért kevésbé realisztikus elképzelés. A lényeg, hogy a magad tempójában haladva, fokozatosan egyre nagyobb bepillantást nyersz az ejtőernyőzés és a szabadesés őrült világába.

Ez a képzési rendszer azoknak lett kitalálva, akik viszonylag hamar szeretnének haladni a tanulásban és papírt is kapni a tudásukról. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy bár sok tapasztalatot szerezhetsz az AFF során és számos dologba beleláthatsz, ez inkább egy jó következő lépcsőfok, ha szintet lépnél a tandemugrás után.

Mielőtt belevágnál a sűrűjébe, 6-8 órás elméleti oktatáson kell részt venned. Ezután jön a várva várt gyakorlat. A tanfolyamnak 9 szintje van. Minden szinthez egy ugrás tartozik, így minimum 9 ugrást kell teljesítened ahhoz, hogy megkapd a minősítést. A 9 ugrás persze nem tűnik soknak, főleg, ha legszívesebben minden napot odafönt töltenél.

Ha legyűrted a 9 lépcsőt, még mindig tanuló státuszban maradsz, de már sokkal jobban fogod érteni, hogyan is működik az ejtőernyőzés, lesz tapasztalatod és ezt bárhol a világon tudni is fogják rólad.

I-III. szint

A gyorsított szabadeső képzés lényege, hogy szintekre lebontva visz végig egészen az ejtőernyős vizsgáig. Minden szinten más zuhanási feladatot kell elvégezned és a teljesítés feltételei is egyre bonyolultabbá válnak. Bár nem sok ilyet láttunk még, de elméletileg totál kezdők is belevághatnak az AFF-be – a kezdő lépcsők tehát tényleg az alapoktól indítanak.

 Az első szinten, már a legelső ugrásnál is 4000 méteres magasságból ugorhatsz ki, két tapasztalt oktató kíséretében. Ilyenkor az a cél, hogy hozzászokj az ejtőernyős környezethez, megérezd a manőverezést és megismerkedj a földet éréssel is.  Az első szinten a két gyakorlottabb ugró végig közrefognak majd, hogy folyamatosan tudjanak segíteni – ha nem megfelelően manőverezel, ők korrigálnak helyetted.

Az első szint zuhanási feladata a stabil testhelyzet megtalálása és gyakorlása, a magasság folyamatos ellenőrzése és az ejtőernyő nyitásának imitálása szabadesés közben. Ezután, 1500 méteres magasságban önállóan nyitod az ernyőt és az oktatók segítségével elnavigálsz a célterületre.

 A második és harmadik szintnél az eddig említetteken kívül extra fókuszt kap a zuhanás közbeni helyes testtartás: a tested íve, a kéz- és lábtartás. Ezután a jobb-bal fordulások és előre-hátra mozgások következnek az egyik oktatót követve.

IV-IX. szint

 A képzés IV. szintjétől kezdve a zuhanási feladatokat már csak egy oktató kíséretében hajtod végre. Itt már elkezditek a 360 fokos fordulókat jobbra és balra, később pedig fogás nélkül csinálod végig az eddigi gyakorlatokat. A lényeg mindenütt a stabil zuhanó testhelyzet megtartása és az egyre komplexebb feladatok végrehajtása.

 A képzés vége felé járva egyre magabiztosabban gyakorolhatod az ugrás összes elemét – például magát a repülőből kiugrást is. Az utolsó alkalommal pedig egyedül hajtod végre az ugrást 1200 méter magasságból és azonnal ernyőt nyitsz. 

 Már nem zöldfülű, de még nem is profi

 Az AFF elvégzése után kikerülsz a teljesen zöldfülű státuszból, de a profi, önálló ugrótól azért még messze leszel. A profik mögött természetesen nem 9 darab ugrás van… 

 Ahhoz, hogy kikerülj a tanuló státuszból és egyedül is tudj ugorni, még sok mindent meg kell tanulnod: többek között azt, hogyan kell összehajtogatnod az ernyőd, leellenőrizned a felszerelésed és még sok-sok mást. Emellett pedig rengeteg tapasztalatot kell szerezned, ami, tekintve, hogy ejtőernyőzésről van szó, annyira azért nem rossz ajánlat.

OK-OK, de mégis, mi az első lépés?

Jelentkezz be a Skyward szélcsatornába a +36-30-589-0322 telefonszámon.
Mondjad, hogy ejtőernyőzni szeretnél tanulni, és ehhez szeretnél “sport” időt oktatóval.
Hivatkozz ránk, és nagyon kedvezményes árat fogsz kapni.
Az oktatód majd elmondja, hogy mik a következő lépések.