+36 (70) 611-5343 info@ugranijo.hu

Ahhoz, hogy megtanulj önállóan ejtőernyőzni és profi ugró lehess, nyilvánvalóan egy csomó mindent meg kell tanulnod. Rengeteg szabály, technikai részlet és persze a helyes testtartás és manőverezés is elengedhetetlen.

A kezdő ugróknak viszont legalább ennyire fontos elsajátítaniuk azt is, hogy hogyan lazuljanak le az ugrás előtt és az ugrás közben. Sőt, ez kábé a legfontosabb feladat a magasság tudatosság elsajátítása, helyes „megérzése” mellett. 

Stabil zuhanás

Ahhoz, hogy stabilan és így biztonságosan menjen a szabadesés, meg kell találnod a helyes testtartást – a megfelelő ívet, kéz- és lábtartást. Ez egyszerűbbnek tűnik, mint amilyen valójában, nem véletlenül szánnak annyi időt a testtartás tökéletesítésére és begyakorlására az ejtőernyős képzéseken.

Az ív megtartásához, a lábak helyes szimmetrikus helyzetéhez persze szükség van izommunkára, a magasság folyamatos észben tartásához pedig komoly koncentrációra. A stabil zuhanáshoz azonban szükség van egy negyedik kulcselemre: arra, hogy az ugró összes többi izma relaxált legyen.

Felkészült relaxáltság

 4000 méterről kiugrani a gépből és a süvítő szelekre bízni magad legalább fél percig nem pont egy altató esti mese. Valójában adrenalinnal teli, semmihez sem foghatóan izgalmas helyzet – pont ezért szeretjük. Azonban ahogyan sok más sportban is, az ugrásnál is érdemes elsajátítani egyfajta felkészült relaxáltságot a csúcsteljesítmény eléréséhez.

A profiknak persze megvannak a bejáratott technikáik a tökéletes mentális lelazulás eléréséhez, bármilyen sportról legyen is szó. Az ugrás, a tandemugrás, a szabadesés maga mind a sebességről szólnak, ennek ellenére ha megfigyeled a profikat, sosem fogsz kapkodást látni. A nyugodt, tiszta és fókuszált mentális állapot az ejtőernyőzés kulcsa, hiszen csak így tudsz hatékonyan és gyorsan lereagálni egy váratlan helyzetet.

Egy kezdő számára viszont bármi egyszerűbbnek tűnhet, mint fejben lenyugodni az ugrás adrenalinsokkja közben.

Lelazulni 4000 méter magasban?

A relaxáláshoz, bár nem árt, nem elég az ugrás előtt közvetlenül lehiggadni – na nem mintha ez annyira egyszerű lenne. A fókuszált lelazulást érdemes már a földön begyakorolni, kifejleszteni a saját relaxációs technikát. Mindenkinek más válik be, de a legtöbb ilyen módszer a légzés kontrollálásával kezdődik.

Tanulj meg mélyeket, teljes tüdővel lélegezni, a rekeszizmaid aktív használatával. Gyakorold a lassú, mély belégzést, egészen addig, míg meg nem telik a tüdőd levegővel, aztán pedig a teljes kilégzést.

Ha már megy a kontrollált légzés, elkezdheted gyakorolni a mentális relaxációt is. Ha jógáztál már, akkor ismerős lesz a relaxációs technika: képzeld magad egy ismerős, megnyugtató környezetbe. A cél, hogy ennek a közegnek minden egyes aspektusát elképzeld, minél részletesebben.

Mit látsz, mit hallasz, milyen illatok és milyen érzetek vesznek körül. Akár azt is elképzelheted, ahogyan kortyolsz egyet a kedvenc italodból – a lényeg, hogy a tested és az eszed egyaránt lecsillapodjon. Ezután testrészről testrészre végigmenve gyakorolhatod a lazítást: koncentrálj a lábfejeidre, a lábaidra, a törzsedre és így tovább. Mindenhol nagyjából 5-5 másodpercet tölts, amíg meg nem érzed, hogy teljesen lelazultál. Közben tartsd észben a helyes légzést is.

A lényeg, hogy addig tökéletesítsd a technikádat, amíg az már szinte bármikor bevethető. Kipróbálhatod, bármilyen stresszes helyzet előtt, vagy bármikor, amikor kedved van hozzá. A cél, hogy ha kell, szinte másodpercek alatt el tudj jutni a felkészült lelazultság állapotba, ahol képes vagy kizárólag a testedre fókuszálni.

Ebben a koncentrált nyugalomban sokkal jobban élvezed majd a tandemugrást is – akár a legelső, akár a századik ugrásodat hajtod is végre.