+36 (70) 611-5343 info@ugranijo.hu

Hogyan hangzana egy tandemugrás, ha az esti hírek után számolnának be róla? Összeállítottunk nektek egy légiesen könnyed bejegyzést arról, hogy szerintünk a Siófok-Kiliti reptéren milyen „viszontagságok” érhetik az elkövetkezendő időkben a tandemet ugrani vágyókat. Vigyázat, az autentikus hatás kedvéért kivételesen nem fogunk Titeket tegezni! Kezdjünk is bele:

Jó napot, és köszöntjük kedves olvasóink, leendő és volt utasaink.

Ideális hőmérséklet és magasság tandemugráshoz

A délután fölénk érkező hideg levegő hatásására akár 33 fokot is mutathatnak a hőmérők (árnyékban!), úgyhogy javasolt hűsítő élmények felkeresése a hétvégén. Mindenkinek, aki nehezen viseli a hőséget, javasoljuk receptre felíratni a tandemugrást, ugyanis minden felfelé megtett 100 méteren 0,5 Celsius fokot csökken a hőmérséklet.

Az emelkedés csúcsértéke 4000 m körül alakul majd. Ilyen magasságban a megfelelően rögzített ruházat nagyban hozzájárul a jó közérzethez, így kérjük ellenőrizze mindenki, hogy mielőtt kilép otthonról a helikopterből, hogy megfelelően öltözködött.

Felhőzet, csapadék és ernyőzet

Emellett ígérkezik napsütés is, de egyes helyeken a fátyol- és gomolyfelhőzet mellett változatos színű ernyőzet feltűnésére is számítanunk kell. A messziről szőlőfürt nagyságúnak tűnő jég tandemugrók érkezésére vigyázzunk. Délelőtt helyenként, elsősorban északon előfordulhat csapadék, zápor, zivatar, ejtőernyősök.

Egy kelet felől érkező hidegfront délutánra hozhat ugyan némi lehűlést, de esőt nem, úgyhogy a továbbiakban ez reméljük a kutyát nem érdekli, aki tandemugrik velünk. Mivel azonban a nap folyamán (szabad)esés várható ezért kérünk mindenkit, hogy esernyő helyett inkább ejtőernyőiket ne hagyják otthon, tandempárjukat pedig a felszínen.

Tandemugrás és szeles idő

Viharos erejű szélre ugyan nem kell számítani, de szórványosan előfordulhatnak széllökések, elsősorban a zivatarok helikopter gázturbinái környékén, ezeket lehetőleg kerüljük, és erre figyelmeztessük a többieket is.

A nyár rajongóinak érdemes lesz kihasználni a következő heteket, hiszen hamarosan némileg megváltozik az időjárás, és esetleg el kell halasztaniuk tandemugrással kapcsolatos terveiket

Szokatlan csapadék várható

Később délkelet felől várhatóan mosolygós légtömegeket ugrókat hajt felénk az enyhe szél. A vidámságra és szórakozásra érzékenyeket kérjük ne maradjanak otthon, utazzanak hozzánk. A Kiliti repülőtér környékén ugyanis a felső légrétegekben komoly eufóriára lehet számítani. A szemfülesebbek ezen kívül kis idő múltán a földön gombamód szaporodó leérkezőkkel is szembesülhetnek. Közlekedjünk és vezessünk a landolási zóna közelében óvatosan emiatt.

Napsütés

Az UV sugárzás napközben megerősödhet, de csak annyira, mint a helikopterből kiugrók meggyőződése arról, hogy pontosan tudják mibe is ugranak fejest éppen. Külön napvédő termékekkel ezért nem érdemes készülnie senkinek.

Az ajánlott napozási időtartam a földfelszín felett eltöltött időre korlátozódik, a kinyílt ernyővel a landolási zónában napfürdőzést nem ajánljuk, meglehetősen D vitamin-szegény verziója ez annak, amit a vízparton lehet ugyanilyen címszó alatt művelni.

Óvintézkedések

A szabadesés közbeni változékony idő miatt a réteges védőöltözet használata ajánlott. Az utazók a menetszél elkerülése érdekében rögzítsék maguk a legközelebbi szakemberhez. (Kivéve, ha az illető már valaki más tandempárja).

Ezen kívül a várható (időjárási) események fokozott izgalmi állapotot eredményezhetnek, ezért ügyeljünk éberségünkre, elsősorban a biztonsági oktatás során.

Balatoni időjárás

A Balaton felszíne előre láthatóan csendes lesz, ennek ellenére az úszást csak a tandemugrás után javasoljuk, közben kevésbé. Akik esetleg nem szeretnek fürdőzni, azok kellemes magasságból tekinthetnek le a fent nevezett víztömegre. Strandolásra alkalmas lesz a tó, de ne feledjenek kibújni előtte a tandemfelszerelésből.

 

Köszönjük figyelmüket, legyen szép napjuk ma is.

Időjárás-jelentésünket az ugranijó – tandemugrás a Balatonnál – támogatta.

Amennyiben Te is lennél (időjárási) jelenség a Balaton körül, itt tudsz jelentkezni. Mi már várunk!